Är du rastlös? Kryper på väggarna? Tvivlar och misströstar? I så fall kan detta inlägg ge dig lugn.
Rastlöshet uppstår när vi upplever att något står still. Vi är uttråkade. Understimulerade.
Men är det verkligen sant? Överensstämmer vår känsla med det som faktiskt sker?
Kanske inte. Speciellt inte om du skickat ut önskningar till universum och påbörjat en inre resa.
Har du funderat över skapandeprocessens olika delar?
Skapandeprocessen består av rätt ingredienser, sammanfogade i rätt mängder, vid rätt tillfälle. Liksom mängder av väntetid. Tror du mig inte? Kolla det här:
En av de metaforer som kom till mig, när livet ville visa mig skapanderytmen, var ett bullbak. Ja, ett bullbak. Vetebullar.
Det finns en optimal hastighet
Det finns en maximal hastighet som du kan baka vetebullar på.
- Om du är fullt fokuserad
- har alla ingredienser i närheten
- får i ingredienserna i rätt mängder på första försöket
- kommer ihåg att slå på ugnen
- knådar degen
- jäser
- bakar ut
- jäser igen och
- gräddar
så går bullbaket i sin optimala fart. Det går inte att snabba på processen ytterligare. Om du halverar jästiden (för du är rastlös och inte har tålamod att vänta) blir inte bullarna bra. Samma sak om du hoppar över vissa ingredienser.
Du kan få det att ta längre tid
Hur du än gör går det inte att göra bullbaket snabbare än sin optimala fart. Däremot går det går att förlänga baket.
- Du kanske får ett samtal
- Måste till grannen eller till affären för att komplettera med vissa ingredienser
- Glömmer att du jäser degen så den står dubbelt så lång tid
- Oj, jag hade ju inte slagit på ugnen?
I så fall tar det betydligt längre tid att baka bullarna. Men troligen kan du få till dem i alla fall. Slutresultatet kan bli riktigt bra.
Jobba-vila
De flesta tänker att ett bullbak är ett arbete, men när vi synar delarna i baket så består det till större delen av vila.
Faktum är att ett bullbak består av dubbelt så mycket vila som arbetstid. Jästid 2*30 min + 8 min gräddning = 68 min vila; mot 2*15 min arbete = 30 min baka degen.
När du bakar är rytmen: förberedelser (köpa ingredienser), arbete (göra degen), vila (jäsning), lite arbete (baka degen igen), vila igen (jäsa igen), halv vila (grädda).
(Rytmen aktivitet – vila hittar du på många ställen. En muskel har två lägen: aktivitet och vila. Månen rör dig från full till ny, aktivitet till vila. Yin och Yang består av vila och aktivitet…)
Det är under vilan som det sker
Under jästiden händer något. Brödet byter struktur och lyfter. En ojäst deg ser ut, känns och smakar på ett sätt. En jäst deg ser ut, känns och smakar på ett annat sätt. Vill vi ha bullar är jästiden en viktig beståndsdel. Men det kan också vara en grogrund för rastlöshet.
Vad gör du medan degen jäser?
Du kan förstås sitta och titta på degen som jäser. Men degen sköter sig själv (processen är igång) så om du vill kan du med fördel göra något annat. Du kan göra alltifrån att ligga och ge dig Reiki till att ta en kortare löptur, och allt där emellan.
Det enda som är viktigt är att du är tillbaka vid bakbordet för att utföra nästa moment när jästiden är klar.
Låt inte rastlösheten distrahera dig!
När vi är rastlösa försvinner tålamod och tillit. Det kan vara så att vi befinner oss i en jäsperiod och skapandeprocessen är i full gång. Men det känns inte så.
I stället för att vänta ut degen som jäser påbörjar vi en eller två nya bakprojekt och slösar energi på sådant som inte gör vår väg lättare. Inte för att det gör något – åtminstone inte så länge du observerar ”äggklockan” som signalerar att det är dags att bearbeta degen igen.
Men om du tar vara på tiden – och fyller på resurserna – kommer din fortsatta resa att gå snabbare och lättare.
De vanligaste missarna i skapandeprocessen
Här kommer en lista på de vanligaste missarna i skapandeprocessen:
1. Missar att införskaffa eller lägga i ingredienserna
I stället för att köpa ingredienserna lägger de tid och energi på att analysera huruvida de behövs eller inte. Vilket ofta resulterar i att de inte finns hemma när de behövs.
2. Börjar baka i fel timing, eller tappar fokus
Oj så många halvfärdiga ”degar” som behövs kasseras då ingen slutför det påbörjade arbetet.
3. Stressar upp sig under jäsningen, överger projektet och börjar med något annat
I stället för att vila upp sig och slutföra det bak de påbörjat brukar folk, i sin rastlösa panik, påbörja en eller två ytterligare bak! För säkerhets skull?! Så är de så upptagna med det nya att de glömmer att ta hand om det som redan är påbörjat.
Vill du veta hur du kan göra för att få skapandet att gå i sin optimala fart?
Om du vill göra något i sin optimala fart
I sin optimala fart gör du rätt sak, vid rätt tillfälle, med rätt ingredienser.
1. Skaffa ingredienserna
Det gör stor skillnad om du redan har ingredienserna i skåpet när du vill baka eller om du bestämmer dig för att skaffa dem när du är baksugen. Detta kan vara den viktigaste fasen i skapandeprocessen. Följ flödet. Följ intuitionen. Om din känsla är: ”det här behöver jag” skaffa det!! Gå inte in med intellektet och hämma processen. Köp ingredienserna när du står framför dem.
2. Gör jobbet när du ska göra jobbet
För att bullbaket ska gå framåt är det viktigt att du rör ihop ingredienserna, i rätt mängder vid rätt tidpunkt. Börja inte med ett bullbak tio minuter innan du ska åka till en god vän på middag. Fastna inte i en teveserie när du satt smöret i kastrull för smältning. Du behöver ”bara” 15 sammanhållna minuter, sedan är degen i gång.
3. Fyll på resurserna när degen vilar
Medan degen jäser kan du förstås lägga din energi på att vara upprörd på att du inte har färdiga bullar än. Eller så kan du ta vara på tiden och fylla på dina egna resurser. Själv tycker jag det är skönt att städa bort, så att köket – när bullarna är klara – redan är rent. Så hinner jag pyssla med lite annat, kanske vila lite, innan det är dags för nästa moment.
Låter det enkelt?
Det är ganska enkelt.
Bara man är med i flödet.
De flesta gör förstås tvärtom! Det är därför de tycker att de blir motarbetade.
Gav detta dig ett svar som du sökt efter?
Dela till dina vänner – så de också påminns om bak-rytmen!
För dig som har konto i Reikiportalen: Tiden går inte snabbare för att du använder Reiki. Det du blir av med är irritationen och frustrationen. Du får en lättare, gladare och ljuvligare känsla i kroppen. Det blir lättare att vara närvarande och ha roligt i stunden. Varför inte lyssna på Ta tillbaka din egen kraft – (reikiportalen.se) eller Skapa positiva spiraler med tacksamhetsboost – (reikiportalen.se)
Superbra tankar om bullar! Själv är jag på jäsning nu efter min steg 2 kurs i Reiki 🤣 tillåter mig att vara i stillhet så mycket som möjligt innan jag ska in med bullarna i ugnen (steg 3) 😂👍💕
Låter som en fantastisk plan! Mina elever som är superdrivna och i en extremt snabb fart framåt brukar behöva två månader mellan kurserna. Det tar ca 3 veckor att integrera energin ifrån kursen. Vila några veckor. Och sedan energihöjning inför den nya… 😉 Ett halvår, ett år mellan dem brukar också vara vanligt.
Bra att få det förklarat och uppstrukturerat så man förstår vad som händer under processen de gånger det går mindre bra. Då går det lättare att lyckas nästa gång! Försökte lägga in fem stjärnor under ”articel rating”, men jag tror inte att jag lyckades med det, det hängde sig, men du får stjärnorna här istället! Kram 🙂
Du är ju för go!!! Kram underbara du!!!
Den var smart! Så bra förklarat!
Kul att du gillar den! Det gör jag med 😉 Förändrat mitt liv!
[…] de mig att se dagen i ett annat ljus, vilket jag uppskattar. Kommer du ihåg jäsa degen inlägget? Låt inte rastlösheten lura dig. Förvånansvärt bra saker kan ske medan vi gör något annat. […]
[…] Låt inte rastlösheten lura dig – bakmetaforen> […]
[…] Sedan påminner jag mig om bakmetaforen > Låt inte rastlösheten lura dig – Bakmetaforen – Känsla.nu (kansla.nu) […]
[…] Gillar du metaforen bakning? Läs Låt inte rastlösheten lura dig – bakmetaforen > […]