En av de svåraste sakerna med helandet är när ”det onda försvunnit”. Raksträckan som kommer efteråt är lurig.
När vi är mitt i stormens öga är det lätt att komma ihåg helandet och vårt eget välmående. Att prioritera återhämtning är lika naturligt som att andas.
Men när stormen bedarrat och vi inte längre har något att kämpa för så blir vanligtvis återhämtningen mer sporadisk. Det är inget medvetet val. Det är ingen som säger till sig själv: ”Nu slutar jag sätta mig själv i centrum.”
Det är ”bara” annat som går före.
Och långsamt börjar vi falla tillbaka till vårt ursprungsläge.
Som om inget har hänt
Var stormen en tillfällig händelse, något som plötsligt slog oss ifrån vårt normalläge, glider vi tillbaka till vårt normalläge igen – som om ingenting hade hänt.
Men tyvärr händer samma sak när vi gjort en medveten satsning (börjat träna, ändrat diet eller gått i terapi). När vi hoppar över träningspass, slarvar med dieten och inte har motivation att hålla det där som vi fått lära oss i terapirummet så faller vi gradvis tillbaka till ursprungsläget igen.
Är jag verkligen redo?
Det finns vissa personer som är med om saker en gång, varpå de uppbådar tillräcklig motivation för att skapa nya rutiner vilka leder dem till nya höjder.
Men för de flesta brukar det ”trygga” välbekanta vinna över det nya okända – oavsett hur bra det nya skulle kunna bli.
De flesta gör en satsning, kämpar, börjar få resultat och tappar sedan sugen. Och vipps är de tillbaka i status quo igen.
Att falla tillbaka är helt okej. Även om utveckling är det mest naturliga för oss så kan det kännas hissnande att bege sig ut på okänd mark. Många gånger behöver vi ta sats både en och två gånger för att vara säker på att vi verkligen vill ha förändringen.
Faktum är att vi är redo för förändring först när det värsta som kan hända är att inget händer! Bara tanken på att stanna kvar där vi befinner oss känns som en mardröm.
Men hur gör man då när man börjat genomföra en förändring och vill säkerställa att man kommer vidare?
Fortsätta komma vidare
I utvecklingstrappan befinner du dig just nu på en raksträcka. Du har gjort lyftet, men nästa steg har inte visat sig än.
Din uppgift just nu är att ta vara på raksträckan. Landa i det du befinner dig på. Bli bekväm.
Fortsätt göra det som håller dig frisk! Om du har börjat med rutiner (oavsett om det är träning, yoga eller Reiki) så gäller det att fortsätta hålla rutinerna även om ”det inte känns lika självklart” längre. Rutinen är viktigare än någonsin för den ”påminnande känslan” (som kontrasten erbjuder) kommer inte längre att vara där på samma sätt.
Om du vill säkerställa att du fortsätter utvecklas (och inte faller tillbaka) är nyckeln alltså att fortsätta med det du redan börjat med – oavsett!
Just nu är det viktigaste att landa i det nya. Lär känna den plattform du redan befinner dig på. Börja se världen med nya ögon (vi ser alltid världen med nya ögon efter vi klivit upp ett steg på utvecklingstrappan). För att så småningom börja skapa något nytt utifrån de nya spelreglerna som börjar visa sig.
Men om du har stora planer och redan nu vill börja förbereda dig för nästa steg kan du även passa på att ta vara på raksträckan.
Sätt dig i skolbänken igen
Vi lär oss först. Uppdraget kommer sedan. Platåer och raksträckor är perfekta platser för att utbilda sig i färdigheter som kommer att kunna ta dig till nästa nivå.
Förbereda nästa lyft
Om du redan nu vill börja förbereda dig för nästa lyft kan du redan nu ”smyga in” kunskaper som du kan komma behöva in i det nya. Men övergör inte!
Det viktigaste är trots allt att du behåller de förändringar du redan fört in, inte att du gör fler förändringar.
Så om du vill ha fler förändringar (fler kommande lyft) håll dig till pyttesmå förändringar! I och med att du redan är i gränskanten av din konfortzon så är du redan i ett relativt känslosamt läge. Om du gör stora förändringar från en ostadig mark kan minsta lilla slå dig fullständigt ur balans.
Säkerställ att den pyttelilla förändringen är av sådan natur att den kommer att hjälpa dig att höja ribban, inte så den hjälper dig att falla tillbaka…
Lös upp flaskhalsar och inre sabotörer
När det är riktigt viktigt att lösa upp en flaskhals, eller läka en inre sabotör, kommer livet att zooma in i just detta område. Plötsligt handlar ”allt” om denna flaskhals. Det går inte att missa det hela ens om man försöker.
På en raksträcka är det inte alls på detta sätt! Flaskhalsar och sabotörer kan visserligen börja visa sig, men dessa är små – knappt märkbara. Det är lätt att missa dem, eller strunta i att ta tag i dem.
Det sägs att det bästa helandet är de problem som aldrig uppstår, så här har du möjlighet att göra ditt liv så mjukt som möjligt.
Om du riktar helande, ljus och ber om nya vinklingar och lösningar på det små saker som börjar visa sig redan nu kommer du att ha ”motat Olle i grind” och ”byggt bort” kommande problem.
Om du inte gör detta utan fortsätter framåt, trots att varningslamporna börjar lysa, kommer problemen att bli större och större, till du inte har något annat val än att möta dem.
Så förr eller senare kommer du att möta problemen.
Men nu, under raksträckan, har du möjlighet att lösa upp saker tidigt…
Höja ribban
Så om du vill höja ribban under raksträckan:
- Njut och landa i det du redan fått, lär dig att se fördelarna med den plats du just nu befinner dig på.
- Fortsätt med de rutiner som hjälpt dig att komma dit du är – fall inte tillbaka utan fortsätt framåt.
- Bjud in framgång. Börja redan nu förbereda dig i färdigheter du kommer att behöva fortsättningsvis. Detta är ett bra tillfälle att vara nybörjare.
- Passa på att lösa upp motstånd, flaskhalsar och sabotörer medan de fortfarande är små. Var flitig på energiplan. Sök svar och nya vägar.
På detta sätt säkerställer du att din resa blir så mjuk och följsam som det bara går. Du bestämmer både riktning och innehåll…
Har detta inlägg varit hjälpsamt?