Sök

Ett öppet energisystem gör hela skillnaden vid förändring

Det finns ett enklare (och mer funktionellt sätt) att hantera förändring än att pressa sig. Detta sätt ger flow och flax, förutom att det dessutom ger en go känsla.

Detta inlägg handlar om energisystemet och den enorma skillnad som uppstår om du har ett öppet eller avslaget energisystem.

Men först får du fundera lite själv:

När går det som bäst?

Har du funderat över vilka omständigheter du får dina bästa idéer?

  • Är det när du är avslappnad eller när du är stressad?
  • När du känner dig tvär och hård i sinnet, eller när du känner dig mjuk och följsam?

Troligen tycker du att det är lättast att få bra idéer när du är avslappnad och när du känner dig mjuk och följsam.

Det finns förstås undantag. Det går förstås att träna upp sig så att det är lättare att få idéer trots att förutsättningarna är svårare. Men i slutändan blir det alltid bättre med ett öppet – och avslappnat sinne – när du vill se nya lösningar.

Rädslan sluter energisystemet

När jag växte upp såg jag människor i min omgivning vars värld påtagligt krympte varje gång de fattade beslut av rädsla. Detta fick mig att avlägga ett löfte till mig själv (det här är ett av få löften från min barndom som jag valt att behålla). Jag lovade mig: ”Jag ska aldrig fatta ett beslut av rädsla.”

Detta beslut har gett mig många bra saker. Men inte lika många bra saker som man hade kunnat tro de som pratar om att man ska vara utanför sin konfortzon.

När man förnekar att man är rädd, och gör det i alla fall (utan att slappna av och öppna energisystemet) fortsätter man framåt med ett avslaget energisystem.

Det finns väldigt lite skapandekraft, flow och flyt i ett avslaget energisystem.

Tjära
Med ett avslaget energisystem blir det väldigt lite skapandekraft. Det är som att röra sig i tjära.

Ett avslaget energisystem blockerar framgången

Om man gör saker när man är rädd så kommer man ett litet steg framåt. Men man har inte tillgång till sin kreativitet och sin skapandeförmåga. Man kanske ”får det gjort” men det blir inga synergieffekter. De positiva spiralerna lyser med sin frånvaro.

Avslappningen ger nya lösningar

Om man gör saker i ett tillstånd av avslappning och glädje kommer både kreativiteten och de positiva spiralerna. Faktum är att skillnaden när man gör saker med ett avslappnat och öppet energisystem och när man gör saker med ett avslaget energisystem är som dag och natt. Både i känslan och i effekten. Två personer kan se ut att göra exakt samma sak, ändå händer två helt skida saker.

Om du kastar en sten i vattnet…

Ett avslaget energisystem kan liknas med en sjö, som har tjära i stället för vatten. Om du kastar i en sten säger det plums, och stenen sjunker till botten.

Om du har ett öppet, avslappnat energisystem så är det vanligt vatten i sjön. När du kaster en sten säger det fortfarande plums, men det blir ringar på vattnet.

Ringar på vattnet
När du gör saker med ett öppet energisystem blir det ringar på vattnet.

Vad betyder detta för dig?

Du har säkert hört att du, för att kunna förändras, behöver pressa dig för att vara utanför din konfortzon. Visst ligger det en sanning i detta, för när vi utvecklas expanderar vi bortom vår konfortzon. Men vi behöver inte sträva efter att vara utanför den. Vi behöver inte pressa oss.

Ju mer vi slappnar av – speciellt i föränderliga tider – desto snabbare och lättare kommer förändringen att gå.

Vad är då en konfortzon?

Vad är en konfortzon?

Konfortzon är ett begrepp som används för att förklara ett område vilket du känner dig trygg och komfortabel. Troligen är ditt hem en konfortzon, liksom känslomässiga områden som du kan innan och utan. Allt du gör ofta och regelbundet brukar bli din konfortzon.

När hamnar vi utanför vår konfortzon?

Så fort vi gör saker vi aldrig gjort förut hamnar vi utanför vår konfortzon. När du börjar lära dig ett nytt språk, börjar på ett nytt jobb eller gör en ny övning i gymmet är du vanligtvis utanför din konfortzon. Det är därför man säger att det tar ett par veckor innan man kommer in i något. Att komma in i ett nytt jobb kan ta mer än ett år innan man är varm i kläderna.

Kroppen sparar energi i konfortzonen

Vår kropp gillar det gamla välkända. När vi kan något utan och innan går det lätt, snabbt och utan ansträngning. Kroppen sparar energi på att vara i sin konfortzon.

Dörr som leder utåt
Vår själ fullständigt älskar att lära sig nya saker! De mest naturliga som finns är att vilja lära sig något nytt….

Varför behöver vi vara utanför vår konfortzon?

Vi behöver komma utanför vår konfortzon av två anledningar.

  1. Vår själ älskar att lära sig nya saker. Föreställ dig ett barn som säger: ”Nej tack, det räcker med att krypa. Jag behöver inte lära mig gå.” Det är lika naturligt för oss människor att vilja lära oss mer och gradvis höja ribban som det är för barn att vilja lära sig gå. Vi vill inte se samma teveprogram och göra exakt samma sak dag ut och dag in. Instinktivt vill vi ha förändring och variation.
  • Om vi skulle isolera oss i vår konfortzon, dag efter dag, år efter år, finns det en risk att samhället utvecklas förbi oss. Vi använder telefon med sladd i väggen när alla andra använder smartphones. Vi känner oss utanför och ensam och är rädd för alla nymodigheter.

Lagom är bäst

När vi utvecklas är lagom bäst. Ju tryggare vi känner oss, desto snabbare går utvecklingen. När vi känner oss otrygg kommer vi instinktivt att söka oss till sådant som gör oss trygg. Är du otrygg får du fler ”inre sabotörer” som vill motverka din framgång och leda dig tillbaka till det välkända.

Knepet för att utvecklas – med ett öppet energisystem – är att hela tiden ha en fot kvar i det välkända. Genom att ta lagom små steg i förändringen (så pass att man hela tiden känner sig trygg) går det betydligt snabbare att utvecklas.

När vi är för mycket utanför vår konfortzon kommer energisystemet, per reflex, stänga ned.

Vill du ha kvar kreativiteten, glädjen och lyckan är det en fot kvar i det välkända som är nyckeln. Liksom ett avslappnat sinne.

Ju tryggare vi är, desto större är vår äventyrslust.

Ladda batterierna

När andra tipsar om: ”Utmana dig själv, pressa dig”

Tipsar jag om: ”Hitta tryggheten, ladda batterierna, återställ energisystemet.”

Vid första anblick kan det låta som det första tipset handlar om att utvecklas och det andra om att stå still….

Men i praktiken blir det faktiskt tvärtom!

Ju mer vi pressar oss, desto mer rädsla, desto större motstånd.

Ju mer vi slappnar av, desto mer trygghet, desto mer skapandekraft.

När tror du att du kommer fram fortast?

  • När du har full gas, samtidigt som du har i både handbroms och fotbroms.
  • När du kör 50 km/h, och inte bromsar samtidigt.

Vill du få hjälp att öppna ditt energisystem? Testa den Känslomässiga storstädningen i Reikiportalen (den ligger i den kostnadsfria zoonen).

Har du fått hjälp av detta inlägg? Tipsa en vän. Ju fler som vet desto bättre!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x