Sök

”Nöjd” som fallgrop

Ett enda ord hade format Martinus mindset och livsstil. Men betydde ordet verkligen det han trodde?

Martinus kom ifrån enkla hemförhållanden. Hans morfar hade ett enkelt arbete, vilket inte krävde utbildning. Hans mor vidareutbildade sig (faktiskt), men inte heller hon uppskattade det ökade ansvaret utan ”klev ned” och valde slutligen ett litet enklare jobb (fast ändå med lite högre lön än innan hon utbildade sig). Alla Marinus syskon hade valt enkla arbeten (vilka varken väckte deras passion eller höll dem vakna på nätterna).

Martinus älskade sin familj men fick rysningar när han tänkte på deras livssituation. Han ville något mer. Något större! Redan som liten visste han att hans öde inte var att upprepa familjemönstret. Han ville göra saker som verkligen gjorde skillnad. Han ville sitta i de viktiga bolagsrummen och tjäna de stora slantarna. För honom var livet för stort för att vara ”vanligt”.

Familjen blev en språngbräda från vilken han hämtade kraft från kontrasten (konstrast är det vi inte vill ha) för att få mod för att ge sig ut i stora världen.

Martinus blev mycket framgångsrik. Han hamnade i de stora bolagsvärldarna i samtal med de personer som styr samhällsutvecklingen.

Men samtidigt hade Martinus fångat upp ett mindset som gjorde att vägen till framgång blev onödigt krävande. Det var en kil som hindrade honom att få njuta av det han skapade.

Det handlade om att vara ”nöjd.”

Tacksamhet är nyckeln

Frågar du framgångsrika personer som Oprah så säger hon: ”Tacksamma personer får alltid mer”.

Ju mer du känner tacksamhet för det lilla, desto mer ökar du sannolikheten att även få det stora.

Attraktionslagens Abraham Hicks säger att det även fungerar tvärtom. Kan du inte vara tacksam för det lilla kommer du inte heller att vara nöjd med det stora. Om du inte gillar vägen kommer du inte heller att gilla resultatet.

Så tacksamheten är, och har alltid varit, en stor fråga.

Allaälskar att umgås med människor som är lättsamma och tacksamma, speciellt i jämförelse med människor som får oss att känna att vi aldrig räcker till och det vi gör är aldrig bra nog.

Var hungrig

Det som sägs känneteckna entreprenörer är dock inte tacksamheten utan hungern. Hur mycket man än får så vill man ha mer. Detta gör att man alltid höjer ribban, för att skapa större och större.

”Stay hungry” säger man.

Detta trots att livet är till för att få oss både att känna tacksamhet och få oss att längta efter mer.

Låt mig slippa vara ”nöjd”

Martinus avskydde ordet nöjd. Ordet hade dykt upp i familjehemmet alldeles för många gånger och varje gång fick han rysningar!

Nöjd var det ord som hans familj använde när de gav upp sina drömmar, då det var ”för slitsamt” att vara på toppen.

För Martinus hade ordet nöjd blivit en synonym för ”ge upp”. Och han tänkte aldrig ge upp!

Tanken var god.

Logiken rimlig.

Men kostnaden var mycket större än vad Martinus någonsin kunnat drömma om.

Läs: När ska du uppdatera ett andligt kontrakt? >

Aldrig nöjd

I och med att Martinus vägrade att vara nöjd var han aldrig nöjd med någon insats som han gjorde. Han kunde alltid ha gjort mer.

Energin följde över till både anställda och familjen. Oavsett vad de gjorde så var det aldrig bra nog. De kunde alltid satsa högre.

Så ingen var tillräckligt bra. Ingen hade gjort tillräckligt stora stordåd.

Då människor kände att det alltid fanns något som skavde slappnade de inte av. Den ständiga känslan av att måsta vara på tårna, redo för stordåd, gjorde dem nervösa, vilket också innebar att de gjorde fler misstag.

De tog inte stora risker, för de brukade ju ”misslyckas” med de små.

Så i strävan att bli bättre slutade de att ”vara bra”.

Kanske var det timingen. Kanske var det känslan av att ha allt att vinna – och inget att förlora, men Martinus bestämde sig för att skifta mindset. Han var redo att testa något nytt. 

Testa tacksamheten

Martinus bestämde sig för att testa det här med ”tacksamhet”. Att ge sig ut på okänd mark och ge sig en klapp på axeln, även för småsaker. Hur löjliga de än var.

Från början kändes det märkligt.

Konstigt.

Pinsamt.

Vad var det här för dagisfasoner?

Men efter ett tag upptäckte Martinus något anmärkningsvärt.

Lätt, snabbt och enkelt

Det gick inte riktigt att sätta fingret på det. Men nu började saker gå snabbt, lätt och enkelt. Familjemedlemmarna fick med sig alla saker i bilen när de skulle på resa. Det var ingen som snubblade eller sade något plumpt. På jobbet började kollegorna sätta sina deadlines. De som alltid lämnade in arbetet i sista minuten gjorde nu ett bättre arbete – och lämnade in i god tid?

Tacksamhet fungerar nämligen som ett mjukt, avslappnande, tryggande smörjmedel vilken för med sig tur och framgång.

Blev folk mindre produktiva?

Men den stora frågan kvarstod. Blev människor verkligen mindre produktiva om de var tacksamma och nöjda med sin insats? Slutade de längta efter stordåd (Det var ju det som Martinus trodde, det var ju anledningen till varför han undvikit att ”vara nöjd” i alla dessa år. Han ville ju inte ge upp)

Till Martinus förvåning visade det sig inte vara så.

Tvärtom.

Arbetsmoralen höjdes och människor jobbade MER?!  Utfallet blev BÄTTRE än tidigare.

För det handlade aldrig om att ”vara nöjd”.

Ville bli av med obehaglig känsla

Familjemedlemmarna hade använt ordet nöjd för att förklara något annat. De hade känt sig otrygga och obekväma. De hade använt ordet nöjd i ett försök att förklara att de ville känna sig tryggare och mer bekväma.

Familjemedlemmarna ville ha ett enklare liv genom att ”ge upp drömmen” och slippa ansvaret.

Men sanningen är att de hade kunnat hitta fler (bättre) sätt att känna sig trygg och bekväm – medan de följde sina drömmar.

I Martinus fall hade användningen av ett enda ord format hela hans livsöde (och även påverkat alla som kommit i kontakt med honom).

Och när han nu uppdaterade sin syn på detta ord förändrades förutsättningarna för alla i hans omgivning.

Så enkelt.

Så kraftfullt.

Martinus hade nu bestämt sig för att unna sig att vara nöjd, även utan att vara i mål (än).

För lycka är inte att nå sitt mål. Lycka är att vara på väg.

Visste du att man kan uppdatera sina minnen? >

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x