En god nattsömn är en av nycklarna till välmående. Här får du veta mer om sömntåget och hur Reiki kan hjälpa dig att sova bättre.
När vi sover återhämtar sig kropp och hjärna. Kroppen varvar ned, musklerna slappnar av. Kroppens självläkande krafter ökar. I hjärnan lagras minnen samtidigt som ny kunskap och nya intryck bearbetas.
I detta inlägg kommer du att få veta mer om sömn och sömnrytm (enligt den ayurvediska läran). Vi kommer lyfta bort stressen av att inte kunna sova ordentligt. Du kommer också få veta hur Reiki kan göra det lättare att somna.
Sömntåget klockan 22-06
Vår kropp är förinställd för att vila under dygnets mörkaste timmar. Redan klockan 22 går sömntåget. Vid denna tidpunkt är energierna särskilt gynnsamma för sömn.
Förberedelserna till sömntåget börjar redan klockan 18 för att vara ända till 22. Det är en trög och tung energi (jordenergi i luften, kapha-tid), som gör att vi känner oss lugn och trött. Det är perfekta förutsättningar för att varva ned och förbereda oss för natten.
Klockan 22-02 kliver en annan energi in, nämligen elden och pittatiden, vilket innebär fullt driv och massor av energi. Kvällsmänniskor vittnar om att detta är en fantastisk period för deras kreativitet och skapandekraft (men sämre för sömn och återhämtning).
Knepet är därför att somna innan klockan 22, innan energierna stegrar sig. Då hakar man både på sömntåget och så får man ta del av de viktiga kroppsliga reningar som pågår mellan 22 & 24 (sover man inte vid denna tid missar man också reningarna, för efter klockan 0-2 är det dags för andra typer av reningar).
Testa själv. Ge det en vecka eller två och utvärdera sedan. Blir det någon skillnad i din upplevelse av välbefinnande om du somnar klockan 22 istället för 23? (de flesta blir förvånade över hur mycket piggare de blir av att lägga sig – och gå upp- en timme tidigare).
Är det första gången du hört talas om AyurVeda och sömntåg? Tia Jumbe har två mycket fina inlägg om sömn. sömn | Tia Jumbe – ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare & 5 sätt att få till en god nattsömn | Tia Jumbe – ayurvedisk rådgivare, yogalärare & författare
Varva ned innan sänggående
Du har säkert hört talas om att du ska varva ned innan du går och lägger dig. Undvik intensiva intryck åtminstone en timme innan du ska lägga dig. Se inte på skärm.
Om du vill surfa på den naturliga energivågen och leva ditt liv i medvind istället för i motvind, ska du alltså börja varva ned från klockan 18, inte se på skärmar, och somna innan klockan 22. Detta brukar ses som en orimlighet för de flesta av oss. Vanligare är att istället lägga i gasen och accelerera från middagstid. Istället för att varva ned från klockan 18 varvar vi upp till klockan 22 då vi är helt slut (för vi har ju kämpat mot det naturliga flödet). Utmattade kastar vi oss framför teven en film. Det blir förstås lite sent, vi släcker ljuset först halv tolv, men vi behöver ju få egentid också…
Kollektivt gör vi alltså raka motsatsen till den naturliga rytmen. Vi gasar när energin säger bromsa. Och bromsar när energin säger gasa. Det är kanske inte konstigt att en tredjedel av befolkningen har sömnsvårigheter. (Det finns förstås fler förklaringar, det är bevisat att ett dåligt arbetsklimat ger sömnsvårigheter).
Men det finns sätt som gör att vi kan komma tillbaka in i den naturliga rytmen utan att göra alltför stora förändringar.
Hur kan vi surfa på flödet, trots att det är som det är?
Det är fullt möjligt att vara fysiskt aktiv på kvällstid, men ändå varva ned. Det kanske låter som en motsägelse, men handling i sig behöver inte vara uppvarvande. Handling kan vara rogivande. Det handlar inte om vad vi gör, utan med vilken intention och känsla vi gör det.
Om vi ser våra kvällsaktiviteter som något som hjälper oss att lägga saker på sin plats kommer vi fyllas av lugn och välbehag. Det finns en tillfredställelse i att se saker hitta sin plats.
Ta tvätten som exempel. Det går att hänga tvätt och unna sig att ge sig tid att tänka och känna efter, eller så kan man hänga samma tvätt och istället jaga upp sig och irritera sig på det orättvisa faktum att man måste göra det. I det första fallet fylls man av avslappnande oxytocin, i det andra fylls man av uppjagande adrenalin. Vilken av hormonerna tror du gör det lättare att somna på kvällen?
På samma sätt kan man se skjutsning av barn som kvalitetstid att vara med sina barn, eller så kan man se den som ett stressmoment där man är blockerad från att göra något annat. Många föräldrar vittnar om att de bästa samtal de har med sina barn är när de är i bilen tillsammans.
Ett lugnt sinne gör det lättare att få oxytocinet att flöda
Det här med att man kan göra samma sak men antingen fyllas på med avslappnade oxytocin eller uppstressande adrenalin var något som jag upptäckte efter det att jag hållit på med Reiki ett par år. Troligen var det först då som jag började bli så lugn i kroppen att jag själv märkte skillnad när kroppen slappnade av eller varvade upp.
Så jag tror inte att det är där man börjar när man vill gör sitt liv enklare och surfa på den naturliga rytmen. I detta fall ville jag framförallt visa hur man med endast en skillnad i mindset kan få ett helt annat utfall, trots att man gör samma sak. Det finns lösningar även i låsta situationer. Mindset kan skapa vägar där det inte fanns några förut.
Vill man förstärka denna fas så kan man låna tekniker från mindfulnes och närvaro eller slå på Guidad Reiki i fickan vilket gör att man får draghjälp till mysstämning med hjälp av helande energier.
Reiki i tevesoffan
Helst ska man undvika lysande skärmar eller för mycket intryck innan man går och lägger sig. Så egentligen ska man inte se film eller serier på kvällen.
Men samtidigt kan filmen vara ett sätt att varva ned….
Och den nedvarvande effekten går att förstärka genom att ge sig Reiki i tvsoffan.
Om man redan har lärt sig Reiki kan man lägga händerna i ljumskarna, på magen eller ge sig en chakrabalansering.
Har man inte lärt sig Reiki, eller vill förstärka energin, kan man slå på en guidning i Reikiportalen (gärna på låg volym så man hör vad de säger på teven) och låta energierna gå i bakgrunden.
Reikitillägget gör att kroppen börjar varvar ned – trots att man sysslar med en aktivitet som varvar upp – vilket gör det lättare att somna när man väl lägger sig i sängen.
Reiki innan du somnar
Det vanligaste, och också enklaste, sättet att öka lugn-och-ro-hormonerna och göra det lättare att somna är att ge sig Reiki i sängen, strax innan man ska sova. Den högfrekventa kärleksenergin löser upp stress och intensiva tankar, vilket gör det lättare att hitta avslappningen som alltid finns under alla lager av känslor och tankar.
Är du nybörjare med Reiki kan du med fördel lyssna på den omtyckta Känslomässiga Storstädningen (kräver inget konto).
Kan du själv Reiki, eller har du hållit på med Reiki ett tag, kan du levla upp med Sov Gott Med Reiki vilken innehåller reningar av känslor, det omedvetna och till och med ryggmärgsreflexer. Tillgänglig för dig som har konto i Reikiportalen.
Med en god nattsömn börjar du känna dig som dig själv igen, och allt blir lättare när du känner dig som dig själv.
Lycka till!
Sov gott!
Ps. Vaknar du mitt i natten (klockan 02-06)? Då är det luft och rörelse kring dig (vata-tid). Testa att göra en Guidad Reiki. I bästa fall somnar du om. Men skulle du ändå vara vaken kan du känna dig trygg i att du ändå låtit både kropp och huvud vila. Håller man bara alla åsikter borta brukar man må mycket bättre dagen efter… Ibland är irritationen över sömnsvårigheten värre än själva bristen på sömn.
[…] ps2. Om du vill veta mer om Reiki och sömn kan du läsa detta inlägg på vår systersida Känsla.… […]